Globālās izglītības nedēļas pasākums Auces vidusskolā

11/22/2018


     27. novembrī plkst. 1030 Auces vidusskolā 11. klases skolēniem   tiks demonstrēta dokumentālā filma “Patiesā cena” (The True Cost) – tā stāsta par “ātrās modes” industrijas aizkulisēm un ēnas pusēm. Pēc filmas noskatīšanās notiks diskusija un radošā darbnīca “T-krekla stāsts”. Šādi pasākumi no 20. līdz 28. novembrim notiek visā Latvijā, tos organizē Latvijas Platforma attīstības sadarbībai (LAPAS) kopā ar sadarbības partneriem Globālās izglītības nedēļas ietvaros. 

     Apģērbu industrija šobrīd ir otrs lielākais piesārņotājs pasaulē, pirmo vietu atstājot naftas industrijai. Apģērbs, kuru iegādājamies mums tik zināmajos “ātrās modes” zīmolu veikalos, lielākoties tiek ražots Bangladešā, Ķīnā un Indijā lētā darba spēka un nesakārtotās vides politikas dēļ. Šajā industrijā tiek nodarbināti arī nepilngadīgi bērni, kuri spiesti strādāt necilvēcīgos apstākļos, bez piekļuves tīram ūdenim, bez izglītības un veselības aprūpes. Ļoti bieži rūpnīcas, kas iesaistītas “ātrās modes” audumu izgatavošanā un šūšanā, nav aprīkotas ar ūdens attīrīšanas iekārtām, tāpēc to notekūdeņi saindē vietējās upes, kuras bieži vien ir vienīgais dzeramā ūdens avots konkrētajā reģionā.

     “Arvien vairāk nu jau arī Latvijā runā par atbildīgu apģērbu iegādi un valkāšanu – piemēram, par “kapsulas garderobes” veidošanu, kurā ir kombinējams nepieciešamākais, par apģērbu maiņas akcijām - Brīvbodēm, notiek darbnīcas vecu lietu pārvēršanai jaunās,” stāsta LAPAS direktore Inese Vaivare, “Arī mēs gribam sniegt savu ieguldījumu šajā kustībā. Bet it īpaši mēs gribam uzsvērt, ka būt pieticīgam mūsdienās nozīmē būt atbildīgam. Savukārt būt atbildīgam nozīmē nenozagt sapņus kādam citam cilvēkam, piepildot savējos.”

     Filma “Patiesā cena” (The True Cost) parāda modes industrijas ēnas pusi, tā uzdod ļoti nepatīkamu un sāpīgu jautājumu: “Kāpēc apģērba cena laika gaitā ir samazinājusies, bet apģērba ražošanas ietekme uz vidi un cilvēku veselību ir pieaugusi?” Filma stāsta par to, kas patiesībā maksā par mūsu apģērbu, lai mēs to varētu iegādāties tik lēti. 


     Globālās izglītības nedēļa šogad notiek 15 Eiropas valstīs. Tās iniciators ir Eiropas Padomes Ziemeļu Dienvidu centrs. Latvijā Globālās izglītības nedēļa notiek jau piekto gadu, to īsteno Latvijas Platforma attīstības sadarbībai kopā ar biedru organizācijām un partneriem - augstskolām, izglītības iestādēm un citiem atbalstītājiem reģionos. GIN ietvaros notiek vairāki desmiti pasākumu visā Latvijā, iesaistot simtiem interesentus diskusijās par Latviju un globālo pasauli. 2018. gadā Globālās izglītības nedēļas īstenošanu atbalsta Ārlietu ministrija, Zviedrijas vēstniecība, Zviedrijas institūts un Fashion Revolution Latvia.

---

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.