Enerģijas dzērieni ir kaitīgāki nekā domājam

3/01/2012
 Enerģijas dzērienu lietošana ir kļuvusi populāra mūsdienu sabiedrībā, īpaši jauniešu vidū. Citi tos lieto, lai iegūtu papildus enerģiju, kas patiesībā ir sabiedrību maldinošs mīts, bet citi tos lieto, jo tie vienkārši ir garšīgi.
    Iepazīstoties ar uz dzēriena iepakojuma norādīto sastāvu, varam konstatēt, ka enerģijas dzēriena galvenās sastāvdaļas ir kofeīns un taurīns. Tās ir nervu sistēmu stimulējošas vielas, kuru bieža lietošana var izraisīt pat atkarību. (Dzintare Z. Organiskā ķīmija – Rīga 1974. – 484 lpp.)
    Enerģijas dzērienu lietošana ir īpaši bīstama bērniem un jauniešiem. Pārmērīga to lietošana var izraisīt nopietnas veselības problēmas, kā aknu bojājumus, nieru mazspēju, elpošanas traucējumus, nemieru, psihozi, sirds aritmiju, sirdstrieku un pat nāvi. (Pēc „Medscape Medical News”, atsaucoties uz žurnālā ”Pediatrics” publicēto pētījumu).
    Iepazīstoties ar uz dzēriena iepakojuma norādīto kofeīna un taurīna sastāvu uz 100 ml dzēriena un veicot aprēķinus par norādīto vielu sastāvu uz visu iepakojuma tilpumu, kā arī salīdzinot ar 2010. gada Valsts ķīmijas eksāmenā norādīto pieļaujamo kofeīna un taurīna diennakts devu, autore konstatējusi, ka, izdzerot 0,568 litrus enerģijas dzēriena (viens iepakojums), pieaudzis cilvēks jau ir uzņēmis 99% no kofeīna un 176% no taurīna maksimāli pieļaujamās diennakts devas, un 74 gramus cukura. Bērns, izdzerot šādu daudzumu enerģijas dzēriena, jau ir stipri pārsniedzis maksimāli pieļaujamo kofeīna un taurīna diennakts devu.
    Veicot aptauju Auces vidusskolas 10.-12. klašu audzēkņiem, tika iegūti interesanti dati. Īpaši satraucošs ir fakts, ka 76% meiteņu un 91% zēnu nepievērš uzmanību kofeīna un taurīna norādītajam daudzumam uz enerģijas dzēriena iepakojuma, tāpēc jaunieši neapzinās enerģijas dzēriena kaitīgumu savam organismam. Vēl satraucošāks ir fakts, ka 47% aptaujāto meiteņu un 51% aptaujāto zēnu lieto enerģijas dzērienus, jo tie ir garšīgi. 29% aptaujāto meiteņu un 31% zēnu enerģijas dzērienus lieto, lai iegūtu papildus enerģiju. Šāds uzskats ir maldīgs, jo enerģijas dzēriens cilvēka organismā jaunu enerģiju nerada, bet gan izsmeļ organisma iekšējās rezerves. (Ozoliņa I. Mundrinājums nogurušam prātam – 36,6 C: Janvāris 2012 – 46. - 49.lpp.)
    Enerģijas dzērieni var izraisīt neatgriezeniskus veselības bojājumus īpaši bērniem un jauniešiem, kuru organisms tikai attīstās. Pret šo dzērienu lietošanu ir jāizturas atbildīgi, tāpēc nevajag aizmirst, ka tie nav ne limonāde, ne sula.
 Signe Kārkliņa
Auces vidusskolas 10.A klases skolniece

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.